Veelgestelde vragen

FAQ

De mening van moslims over Jezus varieert, maar over het algemeen wordt Jezus beschouwd als een belangrijke profeet in de islam. Moslims geloven in Jezus als een menselijk profeet die door God werd gezonden om de boodschap van monotheïsme te verkondigen aan de Israëlieten. Ze geloven echter niet in zijn goddelijkheid of zijn plaats als de zoon van God, zoals het christendom leert. Voor moslims is Jezus een vereerde figuur, maar niet de verlosser of de centrale figuur zoals hij in het christendom wordt gezien.

Mohammed, ook wel bekend als de Profeet Mohammed, was de stichter van de islam en wordt beschouwd als de laatste profeet in de islamitische traditie. Hij werd geboren in Mekka, in het huidige Saoedi-Arabië, rond het jaar 570 na Christus. Mohammed ontving volgens de islamitische overlevering openbaringen van God, verzameld in wat nu de Koran is, gedurende een periode van ongeveer 23 jaar tot aan zijn dood in 632 na Christus.

Mohammed wordt beschouwd als een religieus, politiek en sociaal leider. Hij verspreidde de boodschap van de islam, predikte eenheid van God (tawhid) en de ethische leefregels die in de Koran worden beschreven. Zijn leven en leer worden vastgelegd in de islamitische tradities, waaronder de Hadith (overleveringen van zijn uitspraken en handelingen).

Voor moslims is Mohammed een rolmodel vanwege zijn vroomheid, rechtvaardigheid, mededogen en leiderschap. Hij wordt beschouwd als het voorbeeld van hoe een moslim zijn of haar leven zou moeten leiden.

Allah is het Arabische woord voor God in de islamitische traditie. Het verwijst naar de ene en enige God, de Schepper van het universum volgens de islam. Allah wordt beschouwd als alwetend, alomtegenwoordig, almachtig en alwetend. Moslims geloven dat Allah de enige ware God is, zonder partners of deelgenoten, en dat aan Hem de ultieme gehoorzaamheid en aanbidding verschuldigd is.

In de islam wordt Allah beschouwd als de bron van alle genade, barmhartigheid en rechtvaardigheid. De Koran, het heilige boek van de islam, wordt beschouwd als het letterlijke woord van Allah, geopenbaard aan de profeet Mohammed.

Het concept van Allah is centraal in het geloof van moslims, en ze streven ernaar om hun leven in overeenstemming te brengen met Zijn geboden en voorschriften zoals geopenbaard in de Koran en door de leer en het voorbeeld van de profeet Mohammed.